Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (2023)

Lezers zoals u helpen Pocket-lint. Wanneer u een aankoop doet via links op onze site, kunnen wij een affiliate commissie verdienen. Meer lezen.

Het bedrijf achter de eerste commerciële draagbare mobiele telefoon ter wereld heeft in de loop der decennia zeker een lange weg afgelegd. Van bakstenen telefoons groot genoeg om je zak te scheuren tot smartphones met draaibare toetsenborden, Motorola heeft in alles geprutst.

Sinds 1983, toen de Dynatac 8000x - alias de grootvader van de mobiele telefoons - op het toneel verscheen, heeft Motorola een breed scala aan mobiele telefoons, messaging telefoons, clamshell telefoons, modetelefoons en smartphones gemaakt.

POCKET-LINT VIDEO OF THE DAY

Bladeren door oude foto's van Motorola-apparaten, of het nu goede producten waren of niet, opent voor de meeste mensen een nostalgische sluisdeur.

We kijken terug naar de meest iconische, interessante en ongewone Motorola-toestellen van de afgelopen jaren. Welke herinner jij je nog?

  • Beste smartphone: Wij testen, beoordelen en rangschikken de beste mobiele telefoons die te koop zijn

Motorola DynaTAC (1983)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (1)

De Motorola DynaTAC commerciële mobiele telefoon. Een icoon van de jaren 80.

Deze heb je eerder gezien. Zo niet, dan ben je waarschijnlijk 12.

Het werd de eerste mobiele telefoon die commercieel werd aangeboden en wordt met liefde herinnerd als een iconisch onderdeel van de jaren 1980. Toen het uitkwam, werd het ook beschouwd als een symbool van rijkdom en futurisme. Nu ziet hij er uiterst archaïsch en bijna komisch uit, maar deze telefoon luidde de toekomst van de moderne smartphone in.

Motorola MicroTac (1989)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (2)

Dit was niet alleen een van de kleinste, maar ook een van de meest populaire telefoons van de jaren tachtig en negentig.

De MicroTAC was de kleinste en lichtste telefoon van dat moment en haalde wereldwijd de krantenkoppen. Het was echt draagbaar en eindigde in zowat elke muziekvideo in de late jaren 1980 en vroege jaren 1990.

Motorola StarTAC (1996)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (3)

De StarTAC was een van de eerste mobiele telefoons die op grote schaal werd gebruikt.

Ah, de "Het" telefoon. De StarTAC was de opvolger van de MicroTAC, een semi-clamshell telefoon die in 1989 werd gelanceerd. De StarTAC was één van de eerste mobiele telefoons die op grote schaal door consumenten werd gebruikt.

Motorola D160 (1997)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (4)

Deze heeft de titel van een van de eerste PAYG (pay-as-you-go) telefoons beschikbaar in de late jaren 1990.

Wie zich in de jaren '90 de StarTAC niet kon veroorloven, kreeg de D160. Het is ook herinnerd als een van de eerste PAYG (pay-as-you-go) telefoons.

Motorola I1000 Plus (1998)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (5)

De i1000plus had schijnbaar alles: telefoon, radio, semafoon, webbrowser en meer.

De i1000plus was 's werelds eerste toestel dat een digitale telefoon, twee-weg radio, alfanumerieke pager, Internet microbrowser, e-mail, fax en twee-weg berichtgeving combineerde.

Motorola Timeport (1999)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (6)

De toepasselijke naam Timeport is een telefoon uit een lang vervlogen tijdperk, compleet met display dat niet volledig in kleur was, maar wel het klassieke groen, blauw en rood van die tijd bevatte.

De Motorola Timeport is een van de vele candybar-telefoons van Motorola.

Het ontwerp omvatte een organisch elektroluminescent display, dat niet volledig in kleur was, maar de klassieke groenen, blauwen en roden van die tijd bevatte. De Timeport maakte naam door te werken op GSM 900MHz, 1800MHz en 1900MHz netwerken, wat betekende dat hij kon werken in het Verenigd Koninkrijk, het grootste deel van Europa en de Verenigde Staten. Deze telefoon was destijds de favoriete telefoon van de directie.

Motorola V100 (1999)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (7)

Van de V100 wordt gezegd dat het de start was van de twee-weg berichten rage.

Beschreven als een persoonlijke communicator en een telefoon, bevorderde de V100 de twee-weg berichten rage. Trilwaarschuwingen, mono ringtones en een funky ontwerp maakten deze vrij populair.

Motorola Timeport P7389i (2000)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (8)

Dit was de eerste GPRS mobiele telefoon. Het lijkt erop dat Motorola veel primeurs had in zijn tijd.

Motorola en Cisco Systems leverden 's werelds eerste commerciële GPRS mobiele netwerk aan BT Cellnet in het Verenigd Koninkrijk. De Timeport P7389i werd toen de eerste GPRS mobiele telefoon.

Motorola V70 (2002)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (9)

De V70 was een eigenzinnig toestel compleet met draaibaar rond monochroom paneel, verlicht toetsenbord en zelfs een WAP-browser. Het was een wonder in die tijd.

De V70 zag er zeker cool uit. Dit direct herkenbare ontwerp werd destijds beschouwd als een modetelefoon.

Een draaibaar rond monochroom paneel met een neon backlight toetsenbord en verwisselbare frames maakten dit een behoorlijk hip toestel van Motorola. De Motorola V70 had een WAP-browser, GPRS-mogelijkheden, een trilfunctie en spraakkiezen.

Motorola T720 (2002)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (10)

Deze telefoon was aanpasbaar met verwisselbare achter- en voorplaten. Wat het vrij uniek maakte in die tijd.

Vaak beschreven als een kruising tussen de StarTAC en V60 serie, bevatte de T720 met name aanpassingsmogelijkheden. Eigenaren konden de front- en zwarte platen van de telefoon veranderen om het uiterlijk van hun toestel aan te passen en te personaliseren.

Motorola C200 (2003)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (11)

Dit was een goedkope en vrolijke telefoon die Motorola's derde meest verkochte mobiele telefoon aller tijden werd.

Deze telefoon was vrij saai voor zijn tijd, maar zijn eenvoudige ontwerp en goedkope prijskaartje maakte het de derde meest verkochte mobiele telefoon van het bedrijf aller tijden. De Motorola C200 was zo goed gebouwd dat sommige gebruikers beweerden deze telefoon, met de originele batterij, nog steeds te gebruiken in 2011.

Motorola A760 (2003)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (12)

Deze telefoon had alles - een digitale camera, videospeler, MP3-speler, speakerphone, multimedia messaging en zelfs Bluetooth-technologie. Een wonder in die tijd.

De A760 was 's werelds eerste toestel dat een Linux besturingssysteem en Java technologie combineerde met volledige PDA functionaliteit. Hoogtepunten van dit toestel waren een digitale camera, videospeler, MP3 speler, speakerphone, multimedia messaging en zelfs Bluetooth technologie.

Motorola I730 (2003)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (13)

Deze telefoon was de speerpunt van de PTT (push-to-talk) rage.

Deze telefoon was de speerpunt van de PTT (push-to-talk) rage. Het was een toestel van Nextel en werd synoniem met de carrier. Hij had ook een mooi display dat tot 65.000 kleuren kon weergeven. Een klassieke fliptelefoon, geliefd bij velen.

Motorola RAZR (2004)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (14)

Wie heeft geen goede herinneringen aan de Motorola RAZR? Een strak ontworpen telefoon die zich gemakkelijk onderscheidde van de concurrentie.

Terug in 2004, hadden we veel goede dingen te zeggen over de Motorola RAZR. Zijn extreem dunne ontwerp maakte het onderscheid van de concurrentie, en dit specifieke model wordt nu vaak geassocieerd met de hele Razr-serie.

Een slanke en metalen behuizing sprak van de toekomst van minimalistisch smartphone-ontwerp en zag dit toestel op de markt gebracht worden als een exclusieve modetelefoon. De RAZR bleek een groot succes en Motorola verkocht in 2006 meer dan 50 miljoen exemplaren.

Motorola PEBL (2005)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (15)

Een klassieke clam-shell mobiele telefoon met maar liefst 5 megabyte geheugen en zelfs een VGA-camera.

De Motorola PEBL was een klassieke clam-shell mobiele telefoon die met één hand kon worden opengeklapt en was voorzien van een gepolijste metalen afwerking en een cool (voor die tijd) uiterlijk. Het ondersteunde het triband netwerk, had maar liefst 5 megabyte geheugen en had zelfs een VGA camera.

Motorola ROKR E1 (2005)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (16)

Deze zag Motorola samenwerken met Apple om een gloednieuw toestel te creëren dat als eerste telefoon iTunes-synchronisatie zou ondersteunen.

De Motorola ROKR E1 zag Motorola samenwerken met Apple om een gloednieuw toestel te creëren dat de eerste telefoon zou zijn die iTunes synchronisatie zou ondersteunen - de tweede was de Apple iPhone in 2007.

Met de Motorola ROKR E1 konden gebruikers 100 nummers van hun iTunes-collectie meenemen. Dit verbleekte in onbeduidendheid in vergelijking met de Apple iPod en een trage overdrachtssnelheid resulteerde in een gebrek aan aantrekkingskracht en glansloze verkoop.

Motorola Krzr K1 (2006)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (17)

Als clamshell/flip telefoon was de KRZR langer maar smaller dan de Motorola Razr. De KRZR-serie begon met de K1.

Motorola probeerde het succes van de originele RAZR te verjongen met dit nieuwe toestel dat een 2-megapixel camera, een MP3-speler en een chique ontwerp bevatte. Wij vonden het zeker een veilige upgrade van de RAZR, maar nauwelijks een radicaal en opwindend vertrek.

Motorola Q (2006)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (18)

De Motorola Q was een non-touchscreen telefoon met Windows Mobile 5.0 Smartphone Edition OS. Met de Motorola Q probeerde het bedrijf een alternatief te bieden voor BlackBerry, dat ongelooflijk populair was bij zakenmensen in die tijd.

De Moto Q was voorzien van een QWERTY-toetsenbord, geïntegreerde Bluetooth-technologie, EV-DO-toegang, draadloze synchronisatie voor altijd verbinding met e-mail, agenda en contacten synchronisatie, alsmede ondersteuning voor Microsoft Word, Excel, PowerPoint, en Adobe Acrobat. Maar geen van deze functies was voldoende om BlackBerry te onttronen.

Motorola SLVR L6 (2006)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (19)

De Motorola SLVR L6 was ideaal voor de fashionista met een budget. Het was niet perfect, maar we vonden het leuk.

Bekend om zijn dunne ontwerp, de L6 had de titel van de dunste mobiele telefoon in het Verenigd Koninkrijk voordat de Samsung P300 kwam. De Motorola SLVR L6 was ideaal voor de fashionista op een budget (zoals we dat in 2006 formuleerden). Het toestel had een aantal voordelen, maar was niet zonder gebreken.

Motorola Rizr Z8 (2007)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (20)

De Motorola Rizr Z8 had een ongelooflijk funky ontwerp voor die tijd.

We genoten van het tactiele gevoel en de klassieke Motorola materialen in combinatie met het kick-slider ontwerp. Terwijl andere telefoons van die tijd gericht waren op muziek, werd de Motorola Rizr Z8 gepitcht als een video toestel. Een scherm dat 16 miljoen kleuren en 30fps ondersteunde waren de andere hoogtepunten, net als de HSDPA-connectiviteit, stereo Bluetooth, 2-megapixelcamera en een uitbreidbaar microSD-slot.

Motorola ROKR E8 (2008)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (21)

De Motorola Rokr E8 wilde ieders muziekspeler zijn en dat bleek wel uit de vier-weg muziekbediening die prominent aanwezig was op het ontwerp. Destijds vonden we de muziek geweldig klinken, maar het was niet de meest geavanceerde telefoon op de markt en andere functies hadden geleden onder de muziekmogelijkheden. Toch had hij tenminste een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting.

Motorola AURA (2008)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (22)

Gemaakt van roestvrij staal, de Motorola Aura had bewegende tandwielen en een rond scherm beschermd door een Zwitserse lens. Het kwam ook met een enorm prijskaartje.

De Motorola Aura leek opvallend veel op de V70 van een paar jaar eerder. Maar dit bizarre toestel betekende een entree in de elitaire wereld van high-end mobiele telefoons met een prijskaartje van 1.400 pond dat zelfs de vlaggenschepen van vandaag in verlegenheid brengt.

Gemaakt van roestvrij staal, de Motorola Aura had ook bewegende tandwielen en een rond scherm beschermd door een Zwitserse lens. Deze telefoon was goed en echt over looks over functionaliteit. Geen Wi-Fi, 3G of microSD-kaartslot en zeker geen noemenswaardige apps, maar hij zag er wel bijzonder uit.

Motorola ZN5 (2008)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (23)

Met de Motorola ZN5 deed Motorola er alles aan om de gloriedagen van de RAZR te heroveren. Deze keer werkte Motorola samen met Kodak om een toestel uit te brengen met een focus op fotografie. Deze candybar stijl telefoon bevatte een 5-megapixel camera en optimalisatie voor multimedia toepassingen. Wij vonden de ZN5 destijds een beetje onder de maat, maar het is zeker een van de interessantere toestellen van Motorola.

Motorola Droid (2009)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (24)

De Motorola Droid hielp de populariteit van Android en de astronomische groei die volgde op gang te brengen.

De Motorola Droid was een multimedia-smartphone met het Android-besturingssysteem van Google.

De Droid werd gelanceerd met Android Eclair (Android 2.0) en hielp bij de start van een van de meest succesvolle mobiele franchises ter wereld. Destijds vonden we de Motorola Droid een fantastisch toestel dat een state-of-the-art ervaring bood met een vlekkeloze telefoonontvangst. Het werd gelanceerd als de Motorola Milestone in andere regio's.

Motorola Droid X (2010)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (25)

Dit toestel vernieuwde de Droid-serie door het enorme, zware ontwerp dat vaak geassocieerd wordt met Droids te dumpen ten gunste van een (op dat moment, hoe dan ook) slank ontwerp.

Ondanks dit was het nog steeds groot en niet het mooiste toestel, maar het had wel een 8-megapixelcamera en uitstekende video-opname. De Droid X had zeker veel in huis en draaide op Android 2.2 met Swype voorgeïnstalleerd, wat het interessant maakte na het wegvallen van het uitschuifbare toetsenbord.

Motorola MING A1680 (2011)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (26)

De Motorola Ming was een mobiele telefoon die alleen in Hong Kong en China werd verkocht. Het was onderdeel van een reeks toestellen met interessante specificaties, dit model bevatte een transparante clamshell cover en stylus pen. Zeker eigenzinnig.

Motorola ATRIX 4G (2011)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (27)

Dit toestel wordt uiteindelijk herinnerd om zijn gimmicky laptop dock.

Na een spraakmakend debuut op CES 2011, wordt dit toestel uiteindelijk herinnerd om zijn gimmicky laptop dock. Motorola's focus lag op een toestel dat een computer in je zak stopte en ook met een reeks accessoires kwam. De Motorola ATRIX was waarschijnlijk de voorvader van de huidige Moto Mods en liet zien dat Motorola niet bang was om te innoveren.

Motorola Droid Razr Maxx (2012)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (28)

Een wederopstanding van de Razr-serie, de Maxx had een lange levensduur van de batterij en indrukwekkende Smart Actions software. Met de Motorola Droid Razr Maxx probeerde Motorola opnieuw de wazige dagen van de RAZR glorie te herbeleven. Dit nieuwe toestel had misschien niet dezelfde stijl als het originele toestel, maar wat het wel had was een geweldige batterij - die maar liefst twee dagen meeging. In die tijd was het waarschijnlijk het beste Android-toestel om te bezitten, vooral als je wilde dat het lang meeging. Het ontbreken van Android 4 bij de lancering maakte velen echter boos.

Motorola Droid 4 (2012)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (29)

De Droid 4 wordt beschouwd als een van de laatste grote QWERTY smartphones.

Een deel van de Verizon Droid franchise, de Droid 4 wordt beschouwd als een van de laatste grote QWERTY smartphones. Het zou het mobiele toetsenbord hebben geperfectioneerd met responsieve, tactiele en sterke toetsen.

Moto X (2013)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (30)

De Motorola Moto X was Motorola's eerste vlaggenschip nadat het een Google-bedrijf was geworden en daarom werd er veel naar uitgekeken. Het was echter niet echt een vlaggenschip, meer gericht op de massamarkt en ontworpen om iedereen aan te spreken, het had niet de meest geavanceerde specificaties die velen zouden hopen op een vlaggenschip. Het bood echter wel aanpassingsmogelijkheden en een funky uiterlijk dankzij Moto Maker.

Moto G (2013)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (31)

De Moto G startte een trend van betaalbare Android-telefoons die beschikbaar waren voor de grote massa.

De Moto G lanceerde in 2013 en wilde iets doen wat andere smartphones niet deden - al die kracht naar opkomende markten brengen. De Moto G startte een trend: hij wilde de feature phones wegvagen en Android in de zakken stoppen van mensen die zich voorheen geen smartphone konden veroorloven. Het was het begin van een grote familie Moto-telefoons die nog steeds actief is - en in veel gevallen nog steeds een geweldige ervaring biedt aan de betaalbare kant van de markt.

Nexus 6 (2014)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (32)

Met de Nexus 6 pakte Motorola groots uit met een Nexus-toestel dat zich op het terrein van de phablet begaf. Deze telefoon was volgens velen "te groot", maar werd ook geprezen omdat het een fantastische all-round smartphone was met de nieuwste versie van Android, die echte Android-fans zeker zou aanspreken. De Nexus 6 volgde het ontwerp van de Moto X en zag er nog goed uit ook. Wij vonden dat de Nexus 6 voldoende vermogen had, goede all-round prestaties en een solide bouw ondersteund door een aantrekkelijk ontwerp.

Moto z en Moto Mods (2016)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (33)

Bij de Moto Z ging het om mods, mods en nog eens mods. Inclusief alles van verbeterde camera's tot luidsprekers en meer.

Bij de Moto Z draaide alles om mods - opklikbare modules die allerlei verschillende hoogtepunten boden, zoals luidsprekers, verbeterde camera's en nog veel meer. Dit maakte de telefoon zeker onderscheidend, maar veronderstelde ook dat je meer geld wilde uitgeven om je smartphone van accessoires te voorzien. De Moto Z was geen paradepaardje, maar wel interessant - en de Moto Mods bleven ook na de oorspronkelijke telefoon bestaan.

Lees de review: Motorola Moto Z review: Een modulaire warboel

Motorola Razr (2019)

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (34)

De Razr is terug voor 2019 en deze keer is het een visie op de toekomst. Het icoon uit 2004 is opnieuw uitgevonden met een opvouwbaar scherm en ziet een vertrouwd clamshell-ontwerp waarmee je je telefoon effectief in tweeën kunt vouwen en in je zak kunt steken. Het trekt nu al veel aandacht - net als de prijs van 1500 dollar. Het zal begin 2020 beschikbaar zijn op Verizon en EE in het Verenigd Koninkrijk, pre-orders zijn geopend.

  • Motorola Razr (2020) review: Flip uit over de 5G-opvolging

Moto G9 Power

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (35)

Met de Moto G9 Power ging Motorola tegen de norm in en voegde een gigantische batterij toe aan zijn telefoon waar andere vlaggenschip-telefoons voor terugdeinzen. Wij vonden dat deze telefoon gemakkelijk twee dagen kon meegaan voordat hij moest worden opgeladen. Dat is op zich al een geweldig verkoopargument,

Andere hoogtepunten zijn een 64-megapixelcamera en een betaalbaar prijskaartje. Het is misschien niet zo fancy als andere telefoons, maar wij vonden het een geweldige optie als je iets wilt dat lang meegaat.

  • Moto G9 Power review: Grote batterij op een budget

Moto Edge 20

Motorola-telefoons door de jaren heen: De beste en de slechtste, in foto's (36)

Wij vonden de Moto Edge 20 een verfrissende middenklasse keuze met een helder en kleurrijk scherm en veel sterke punten voor het prijspunt.

Wij vonden de Moto Edge 20 een verfrissende middenklasse keuze met een helder en kleurrijk scherm en veel sterke punten voor het prijspunt. Het bood ook een ongerepte Android-ervaring die je niet vaak elders vindt, wat het zeer aantrekkelijk maakt.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated: 03/02/2023

Views: 5678

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.